четвер, 28 липня 2022 р.

Інформаційна довідка до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми

Термін “торгівля людьми” передбачає різні види та форми експлуатації людини, серед яких примусова праця, рабство, сексуальна експлуатація, використання у порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проголосила 30 липня - Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

МОВОЮ ФАКТІВ: ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Від початку 1990-х років Україна була і залишається країною походження, транзитною країною та країною призначення для торгівлі людьми. Жертвами цих злочинів стають як чоловіки, так і жінки та діти, яких використовують для примусової праці, сексуальної експлуатації, змушують до жебрацтва та експлуатують у інших формах. Основними країнами призна­чення є Російська Федерація, Польща та Туреччина; окрім того, торгівля людьми відбувається і всередині України. З моменту вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року ця проблема набула значно складнішого характеру.

Навіть до вторгнення, показники торгівлі людьми в Україні вже зростали внаслідок пандемії COVID-19 та подальшого вимушеного переміщення людей з охопленої конфліктом Східної України та окупованого Криму. Ці вимушені переселенці є надзвичай вразливими, а сама проблема значно ускладнюється внаслідок російського вторгнення і тим, що мільйони українців змушені залишати свої домівки, шукаючи порятунку в інших регіонах України та за кордоном. Шахраї, які виступають у ролі посередників з пошуку роботи чи наймачів персоналу, можуть скористатися умовами війни з метою експлуатації тих, хто опиняється у групі ризику.

За оцінками представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, до російського вторгнення у лютому 2022 р. в Україні налічувалося понад 300 тис. потерпілих від торгівлі людьми починаючи з 1991 року[1]. За певними оцінками, у 2019-2021 рр. від торгівлі людьми потерпіли майже 46 тис. українців – 29 тис. за кордоном і 17 тис. всередині України.

Значну частку потерпілих складають повнолітні молоді люди, при впровадженні заходів з запобігання торгівлі людьми потрібно спрямовувати особливу увагу на охоплення саме молодої аудиторії. 17 областей України наразі отримують інформацію про безпечну міграцію та працевлаштування.

КУДИ МОЖНА ЗВЕРНУТИСЯ

ЗА НАДАННЯМ КОНСУЛЬТАЦІЙ ТА ДОПОМОГИ?

   Управління реалізації європейських стандартів рівності Міністерства соціальної політики України +38 (044) 289- 87- 83;

   Урядова гаряча лінія 1545;

   Укрбюро інтерполу +38 (044) 256-12-53;

   Громадська організація "Ла Страда - Україна" 0-800-500-335;

  Товариство Червоного Хреста України +38 (044) 235-01-57;

   Благодійна організація «Світло надії» - регіональний координатор Міжнародної організації з міграції в Україні, м.Полтава, вул. С.Петлюри, 28А. office@lightofhope.com.ua (0532) 60-60-81;

   Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0-800-505-501 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів, 527 - безкоштовно з номерів мобільних операторів України або на скористатися сайту www.527.org.ua

   Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0-800-505-501 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів, 527 - безкоштовно з номерів мобільних операторів України або на скористатися сайту www.527.org.ua

   Гаряча лінія Міністерства закордонних справ України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238 16 57.

   Торгівля людьми була і залишається актуальною проблемою для України.

Матеріали підготовлено

КЗ"ПБ Тячівської міської ради"

Немає коментарів:

Дописати коментар

  8 травня, в День пам ’ яті та примирення, Україна вшановує пам ’ ять кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової війни....