пʼятниця, 14 липня 2023 р.

15 липня - День українських миротворців

 

Українські військові не лише захищають власну землю від російського агресора, а й виконують завдання в найгарячіших точках світу. Участь наших військових у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки зміцнює авторитет України як надійного партнера на світовій арені.

За роки незалежності понад 45 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України виконували завдання з підтримання миру й безпеки у більш ніж 25 міжнародних операціях у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. Нині наші миротворці беруть участь у двох міжнародних миротворчих операціях під егідою ООН та НАТО у складі двох національних контингентів.

Історія Дня українських миротворців

Україна приєдналась до участі в міжнародних операціях з підтримання миру й безпеки 1992 року після затвердження Верховною Радою України Постанови «Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії».

Уже наступного дня Міністр оборони України підписав наказ про формування миротворчого підрозділу. 240-й батальйон було сформовано в рекордно короткий термін — за три тижні. Формували його особовим складом, який підбирали з різних військових частин України.

15 липня 1992 року два літаки з передовою групою батальйону на борту здійснили виліт з дніпропетровського аеродрому в напрямку Боснії. Передова група налічувала 42 військовослужбовці. Після приземлення у місті Сараєво українські миротворці відразу опинилися в епіцентрі бойових дій. . Попри надзвичайно складні умови наші миротворці якісно виконували поставлені завдання. Тільки за чотири місяці вони провели більше ніж 800 конвоїв із гуманітарним вантажем!

Українські миротворці виконували бойові завдання в країнах колишньої Югославії (Боснія та Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія й Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Кот-д’Івуар, ДР Конго, Південний Судан, Дарфур), у країнах Близького й Середнього сходу та на Кавказі (Південний Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак, Грузія) та багатьох інших регіонах світу. 58 військовослужбовців ЗС України віддали життя, виконуючи завдання з підтримання миру та безпеки.

5 цікавих фактів про українських миротворців

  1. - Герой України, назавжди 34-річний підполковник Тарас Сенюк брав участь у миротворчій місії в Іраку, в Косові. У районі бойових дій на Донбасі був командиром 1-го аеромобільно-десантного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади.
  2. - Першим місцем, куди відправили миротворців з України, стала колишня Югославія. Тоді, у 1992 році, український батальйон сформували всього за три тижні.
  3. - Український контингент вперше прибув до Косова у складі миротворчої Місії ще у 1999 році. Відтоді майже півтори тисячі українських військових забезпечували мир та безпеку на Балканах.
  4. - Екіпажі українських вертольотів провели у небі понад 50 тис. годин. Льотчики перевезли майже 20 тис. пасажирів і близько 7 тис. тонн вантажів.
  5. - Загальна кількість українських військовослужбовців, які брали участь у миротворчих операціях, становить понад 45 тисяч.

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...