четвер, 20 грудня 2018 р.


«Суджений-ряжений приходь до мене вечеряти»
Цей день — велике християнське свято. Але так уже склалося, що здавна у слов’ян з ніччю на 13 грудня була пов’язана інша традиція. Ця ніч завжди вважалася чарівною, однією з найбільш містичних у році. Наші предки вірили: в цей час можна відкрити завісу таємниці над майбутнім.
12 грудня в бібліотеці с.Красна проводилися  Андріївські вечорниці.
Ворожили на горохові. Спочатку запалили свічку і поставили її по праву руку від себе. Дівчатка по черзі брали жменьку гороху ставили у миску і задавали питання «Чи зустріну я у новому році коханого?» Опустили горошини  в мисочку і брали одну за одною  примовляючи на кожну з них «так», «ні» на питання відповіла остання горошина.
Наступне гадання. Взяли три свічки різних кольорів — помаранчеву, зелену і рожеву. Поставили їх у ряд і запали. Поміняли свічки місцями, потім повернули того, хто ворожить, навколо нього самого, і попросили гарненько подути. Передбачення залежить від кольору свічки, яка згасне. Рожева свічка передрікає любовні пригоди чи справжнє кохання, зелена — багатство, а помаранчева — захопливу подорож.
Потім ворожили на воді і воску. Взяли миску з водою, запалили свічку і капали воском по воді. Яка зробиться перша буква, так і буде починатись ім’я судженого.









Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...