середу, 13 грудня 2017 р.

Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається ще з часів Русі 13 грудня. Андрій Первозванний входив в число 12-ти апостолів Христа, згідно з переказами, був братом апостолу Петру і був покровителем жителів України, Росії та Шотландії. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці — ворожіння, з якими пов'язано безліч неординарних звичаїв.

Сьогодні, у  це свято і  наші бібліотечні працівники району та  бібліотек- філій зібралися і спробували відтворити цю традицію. Розповідала зав. відділом обслуговування Леся Патяник про те,  як і де було це свято започатковано. Продовжували про розповіді традиції бібліотечні працівники , як на  Україні побутувало дуже багато найрізноманітніших ворожінь, розповіли лише маленьку часточку ритуалів та обрядів "Андріївських вечорниць" наших предків. Проте і досі "Андріївські вечорниці" - це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а і старше покоління. Було запрошено колектив "Буштинські газдині", які відтворили Андріївські вечорниці  в сучасному стилі. З плином часу несуттєво змінюються деякі обряди, однак традиція відзначати свято Андрія жива до сих пір. 











Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...