пʼятницю, 26 січня 2018 р.


Свіча Голокосту не згасне

Сьогодні світ поминає мільйони євреїв, які в часи Другої світової війни поплатилися життям за свою національність.
Працівники бібліотек – філій району та Тячівської районної бібліотеки доносять інформацію до своїх користувачів проводячи бесіди, години скорботи, вечори-пам’яті, представляють до перегляду книги  історичної тематики.
В районній бібліотеці можна переглянути документальний фільм про Голокост в Україні "Крик чорнозему", який транслюватиметься протягом усього дня:  26 січня та 29 січня на телеекрані в читальній залі.
27 січня в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.
У 1933 - 1945 роках війська фашистської Німеччини знищили близько 6 млн. людей тільки за приналежність до єврейської нації. Така цифра зафіксована у вироках Нюрнберзького трибуналу.
Однак точних цифр немає, й навряд чи вони коли-небудь з'явиться, адже до кінця Другої світової війни нацисти знищували табори смерті та поховання. До того ж часто єврейські громади знищувалися цілком, і не залишалося рідних, близьких, друзів, які могли б розповісти про їхню смерть.
На окупованих Німеччиною територіях були побудовані табори смерті, призначені для вбивства мільйонів людей.
Найстрашнішу "фабрику смерті" гітлерівці розташували на території Польщі: в містечку Освенцім неподалік від Кракова.
Тут були замучені близько 1,3 млн. осіб, із яких 1,1 млн. становили євреї, яких піддавали страшним тортурам і знищували в газових камерах.
Крім газових камер і масових розстрілів, нацисти застосовували й воістину бузувірські засоби знищення. Євреїв топили в Західній Двіні, спалювали в синагогах Риги й Білостока, бараках і свинарниках Веліжа й Богданівки, замуровували в каменоломнях Одеси, живими скидали у вугільні шахти Донбасу.
До 1945 року німці та їхні сподвижники вбили майже дві третини з числа євреїв, які жили в Європі, у рамках програми "Остаточне вирішення єврейського питання" - плану знищення європейського єврейства.
Хоча євреї, яких нацисти вважали головною загрозою Німеччини, були основними жертвами нацистів, серед приречених на смерть були й близько 200 000 циган.
Ми, хто живемо в XXI-му столітті, несемо величезну відповідальність перед мільйонами людей, які згоріли в печах таборів смерті й загиблих у Другій світовій війні.
 Генсек ООН Кофі Аннан після прийняття резолюції про день пам'яті жертв Голокосту 2005 року, назвав Голокост "безпрецедентним проявом зла, яке не можна просто залишити в минулому й забути".


Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...