четвер, 16 травня 2019 р.


16 травня  Всесвітній  день  вишиванки
Це свято покликане сприяти єдності і культурному відродженню всього українського народу, зберігає народні традиції вишитого одягу. Проте, що вишивка була відома з незапам'ятних часів свідчать навіть кам'яні  "скіфські " баби, на яких добре видно схематичні зображення вишивки на уставках, подолі, манжетах рукавів. Зображені кружки, зубці, ромби, зиґзаґи давніх  орнаментів нині сприймаються нами як абстрактні лінії. Проте наші  праматері не тільки зображали  їх, а й  "читали": це була складна  абстрактно-знакова система, що давала змогу пізнавати навколишній світ і навколишню дійсність. Ці знаки символізували зображення землі й води, людей і тварин , птахів і рослин.
            Вишиванка –символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, любові, святості, оберіг. Народ ставився до вишиванок як до святині. Вони ревно зберігалися й передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, як родинні реліквії. За традицією, матері вишивали сорочки та рушники своїм дітям, дівчата, готуючи придане, вишивали своїм нареченим сорочки на знак вірності й кохання. Вишивка на грудях захищає душу людини від руйнування, занепаду. 
Готували дівчата собі до свят найкращі вбрання, вишиваючи  нитками, гаптуючи сріблом, золотом, бісером, перлинами, коштовним камінням тощо.
До дня Вишиванки у Тячівській районній бібліотеці презентовано книжково-ілюстративну виставку "Вишиванки – візерунки долі…", на якій представлені мистецтва вишивки, український орнамент. Виставка знайомить з традиціями створення й носіння вишиванок, сучасними тенденціями в їх оздобленні.  Також протягом дня в бібліотеці транслювався перегляд фільму "Спадок нації".





Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...