понеділок, 13 травня 2019 р.


Поезія, яка підносить імідж краю

У сучасному українському літературному дискусі Петро Мідянка – постать осібна насамперед через оригінальний творчий метод, що полягає в насиченні текстів топонімікою Закарпаття, діалектизмами й архаїзмами.
Один із провідних українських поетів Петро Миколайович Мідянка народився 14 травня 1959 року в селі Широкий Луг на Тячівщині, цього року поет святкує 60-річний ювілей. У сузірї  сучасних українських поетів наш краянин Петро Мідянка, безперечно, одна з найяскравіших особистостей. Йому не бракує популярності в Україні і за її межами («поет з великої літери», «бренд Закарпаття», «екзотичний патріарх української поезії», «широколузький феномен», «апостол поетичної гетерогенності»), його книги миттєво розкуповуються в магазинах.
Як поет і творча особистість Петро Мідянка почав формуватись у 1970-ті роки. Саме тоді гостро відчув, як дорого дається свобода особистості і свобода творчості. А в середині вісімдесятих увірвався в літературу відразу і впевнено, заявивши своєю першою збіркою «Поріг» про себе, як про поета нової хвилі. В 1994 році побачили світ дві збірки «Осередок» і «Фараметлики». Поет на цьому не зупиняється і продовжує торувати свою поетичну стежину. Він видає нові книги: «Зелений фирес» відзначено літературною премією ім. Ф Потушняка, «Трава Господня» (2001), «Дижма»,  «Срібний примаш», «Запах тирличів». Збірка «Ярмінок» - визнана кращою книгою року в Україні. Останні в часі збірки поезій «Луйтра в небо», « Вірші з поду».
Петро Мідянка – член Національної спілки письменників України.  Удостоєний премії Бу-Ба-Бу «За найкращий вірш року» (1995), премії «Благовіст» (1994). В 2012 році нашому земляку присуджено найпрестижнішу, найвищу нагороду -  премію України імені Т.Г. Шевченка.
 Без сумніву, Петро Мідянка своїм поетичним хронотопом належить до тих українських поетів, які творять образ єдиноможливого найближчого майбутнього України. Його поезія елітна, бо вона готує той вирішальний інтелектуальний прорив в Україні і, зокрема в Закарпатті, який сприятиме витворенню з українців воістину модерної нації.
Від імені шанувальників Вашої творчості щиро зичимо нових злетів, здійснення найзаповітніших мрій! Чекаємо нових яскравих поезій!


Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...