понеділок, 20 травня 2019 р.

Поету П. Мідянці
Хотіла б я рівнятися на тебе,
Та де та "луйтра", як її знайти
Тебе звела та "луйтра" в синє небо,
Мнеі ж до неба пішки треба йти.
Н. Орос

Сьогодні, 20 травня, в Тячівській ЦРБ відбулася зустріч з лауреатом Шевченківської премії, нашим поетом-земляком, який 14 травня цього року відсвяткував свій 6о-річний ювілей – Петром Мідянка.
Ведучі зустрічі - Наталія Нодь та Альона Сливка розповіли про життєвий та творчий шлях Петра Миколайовича, про те, що поет не став гострити поетичну риторику в боротьбі із системою. Він протиставив їй справжню красу і неповторність карпатських гір і лугів, культурне багатство русинського світу, побут і свята простих горян – у поетичному слові.
Привітали ювіляра поціновувачі творчості письменника. Спільну грамоту Тячівської РДА та районної ради вручив начальник відділу культури Гудак В.А., який побажав ювіляру довгих літ життя та міцного карпатського здоров'я.
До привітань приєдналися: директор ЦБС І.С. Ключкей, колеги по перу - поетеса з селища Тересва Аліна Новаленко, поетеса з селища Буштино Наталія Орос, яка зачитала "Присвяту П.Мідянці", письменник з міста Тячів Михайло Град та режисер, вчений-юрист В’ячеслав Бігун.
Віршованими рядками порадували присутніх учні 10-А класу Широколузької ЗОШ І-ІІІ ступенів Мідянка Іванна та Мула Дарина.
До слова було запрошено й самого ювіляра, поета-шевченківця Петра Миколайовича Мідянка. Він розповів про цікаві факти зі свого життя, поділився планами на майбутнє, про першу книгу публіцистики та есеїстики «Стовп у центрі Європи», презентація якої відбудеться 24 травня в контексті IX Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у Києві та багато ін.
Довідка: Народився Петро Миколайович в селі Широкий Луг. Здобувши середню освіту в Хустській школі-інтернаті продовжив навчання на філологічному факультеті Ужгородського державного університету. Друкуватися почав з 1974 року.
З 1982 року працює вчителем української мови та літератури спочатку в с. Новоселиця, а згодом у с. Тисолові.
9 лютого 2012 року за книгу "Луйтра в небо" Петро Миколайович був  нагороджений Шевченківською премією.
Петро Мідянка – учасник поетичних антологій "Вісімдесятники", "Весни розспіваної князь", "Звукове письмо", "Сто років юності", "Закарпатська поезія ХХ століття", "Дванадцять" (словацькою мовою).
На сьогодні Петра Мідянку вважають одним з найпотужніших поетів Карпатського регіону (не тільки в межах України).













Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...