неділю, 19 травня 2019 р.


Творчість І.М. Чендея – це невичерпна скарбниця

«Своїм корінням моя літературна творчість
вросла в життя моїх земляків.
Звідти вона пила снагу і брала силу...»
Іван Чендей

Досягнення української літератури важко уявити без творів Івана Чендея. Він увійшов у літературу як талановитий літописець життя закарпатців.  Творчість Івана Михайловича присвячена соціальним, духовним і моральним проблемам історії Закарпаття. Твори письменника відзначаються емоційністю, романтичною піднесеністю, захопленістю життям. Оглядаючись на пройдений у літературі шлях, він скромно зізнався: Життя я прожив у літературі чесне, радий що зробити дещо встиг.
Іван Михайлович Чендей народився 20 травня 1922 року в селищі Дубове Тячівського району. У літературу Іван Чендей увійшов 1938 року публікацією двох добірок коломийок з рідного села. Розпочав свою діяльність як письменник-новеліст. Перші літературні спроби письменника – етюди, начерки, оповідання з життя верховинського села. Він автор багатьох статей з питань фольклору, літературознавства, образотворчого мистецтва. Іван  Михайлович виявився плідним в усіх жанрах прози (оповідання, новела, повість, роман) і публіцистики.
Брав активну участь у громадському житті, у вихованні літературної зміни.  Протягом багатьох років очолював Закарпатську організацію Спілки письменників України. З 1987 року – голова обласного відділення Фонду культури України.
Він написав низку сценаріїв для художньо-документальних фільмів-нарисів «Художники Закарпаття», «Верховина краса моя» та ін.
Письменник  наполегливо долав свої вершини. Він зображував те, що добре знав, чим переболіла його душа, досягав простоти, яка дається лише копіткою працею й талантом.
Іван Чендей нагороджений «Почесною відзнакою Президента України».
Він належить до когорти тих письменників, яких,  по праву, називають золотим фондом національної культури. Здобув найвищі літературні нагороди – Національну премію ім. Т.Г. Шевченка, премію Українського фонду культури ім. В. Винниченка,  республіканську премію ім. А. Головка. Член Спілки письменників України з 1950 року.
У 2017 році з нагоди 95-річчя з дня народження відомого українського прозаїка засновано премію малої прози ім. І. Чендея з метою заоохочення розвитку української літератури в цьому жанрі.
16-19 травня 2019 року в Ужгороді вперше відбувся літературний фестиваль на пошану Івана Чендея. Досі на Закарпатті проводилися два літературні фестивалі – «Книга-фест» та «Карпатська ватра». «ЧЕНДЕЙ-FEST 2019» став першим, який не має державного фінансування. Організатором літфесту є Міжнародний благодійний фонд імені Івана Чендея.
Його видатне і знакове ім’я назавжди закарбується в історії української літератури, адже творчість прозаїка – це цінна, невичерпна скарбниця, ключ від якої може бути в руках кожного, хто цього забажає.

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...