пʼятницю, 13 грудня 2019 р.

Тринадцятого грудня - День святого Андрія Первозванного


Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді та в околицях нашої столиці - Києва.
Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі.
За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили...
Колись вечорниці були дуже поширені. Тому, і сьогодні, в Тячівській районній бібліотеці  присутні поринули в минуле, щоб відчути красу та велич древніх обрядів. Фольклорний колектив "Буштинські газдині"  відтворили давно минулі "Андріївські вечорниці",  де показали дійство "Піроскуби" та посиденьки. На вечірніх посиденьках не тільки ворожили, але й співали пісень, жартували, пряли кужіль, в'язали вовняні шкарпетки, всі були зайняті роботою.
Бібліотека перетворилася на справжню давню оселю за всіма звичаями і традиціями.





 








Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...