пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

"Дзвінкою піснею заспівала над краєм" 

до ювілею Ганни Габор-Рак

Моя Теребля

 

Теребля - красуня,

Мов рідна мати,

Вода прозора в берегах.

Теребля - це пісня крилата,

Що в серці моєму

Вічно жива…

 

Теребля... Звичайне гірське село, що загубилося поміж стрімких гір, потічків сріблястих, потонуло в густій зелені садочків. Відоме здавна в світі своїми солоними озерами, цілющою мінеральною водою. Гордістю тереблян вважається А. Патрус - Карпатський, який прославив, оспівував красу свого краю, чарував словом, кликав за собою у нелегку дорогу життя, заставляв любити, вірити й надіятись.

У цьому селі в затишній, старовинної архітектури хаті, що схожа на сотні інших, народилась 70 років тому (14 серпня 1950 року) і росла, а потім з неї в світ пішла Ганна Габор-Рак, яку змалку полонила краса бескидів, верхотур, полонин сизих. Як тільки розпочалась навчатись у школі, мудрі педагоги неодноразово читали на уроках поезії їхнього земляка, яким гордились, пишались, адже він прославив село на весь колишній Радянський Союз. Маленькій, допитливій Ганні навіки припали до душі рядки, які славили Карпати і їх красу, вкоренились глибоко - глибоко і посіяли зерна, які уже в 10-12-річному віці виллються в самостійні вірші, котрі друкуватимуться у дитячих газетах країни, районній і обласній періодиці.

І стала Ганна Габор-Рак разом із сільчанином Василем Бухалом карбувати свій стиль, продовжувати задумане Андрієм Патрусом-Карпатським, оспівувати те, що не встиг завершити усіма знаний, знаменитий поет, утішати поетичним словом розчарованих, славити у віршах народ, якого не змогли зламати ніякі бурі і негоди, що вирували в краї споконвіків? Для цього й шлях обрала в житті нелегкий - стала учителькою.

Ганна Рак – вчитель - методист із 30- річним педагогічним стажем, відмінник народної освіти України, викладач української мови, української і зарубіжної літератур Тереблянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Друкується в пресі з 1970 року.

До читача прийшли дві збірки  Ганни Рак перша це - «Перша струна», друга «Моя праотча сторона». У збірках переплелися любов до рідної Тереблі і любов до всієї України, поєдналися невтішні тривоги і жадання весни. Прості й одвічні істини, викладені у віршованих рядках Ганни Рак, безперечно, знайшли відгук в серцях вдячних читачів.

«Слова, як люди». У цьому виразі закладено глибоке ставлення авторки до поетичної творчості. Із цією проникливою любов'ю до слова Ганна Рак йде по життю, даруючи своїм учням, друзям, усім читачам маленькі часточки своєї душі.

В день Вашого ювілею побажаємо Вам міцного здоров'я й життєвих сил, радісних подій і звершень, бадьорості духу й краси! Нехай на Вашому життєвому шляху будуть тільки приємні зустрічі, а оточуючі приділятимуть належну увагу Вашій прекрасній душі, красі й жіночності. Хай квітами стелиться Ваша життєва дорога, завжди оточують Вас добрі-щирі друзі. Щастям повниться життя, весняним повноводдям буяє здоров’я.


Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...