середу, 17 квітня 2019 р.


"Диво із див – українська писанка"
Як і в українській вишиванці, різні магічні знаки набули свого відображення в орнаменті писанки, історія якої сягає сивої давнини і пов'язана з уславленням весняного пробудження усього  живого на землі.
За давніми віруваннями наших пращурів, яйце – це символ Всесвіту. У писанкових орнаментах дуже поширеним є зображення сосонки–трави, що найпершою з'являється на піщаних ґрунтах і плететься, наче змійка. Найдавнішими вважаються крашанки – це писанки одного кольору. Згодом виникли багатоколірні писанки. Але колір в писанці з'явився не лише заради краси, а й отримав своє символічне значення, походження якого не випадкове.
Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту. Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві. Червоний колір символізує добро, радість, життя, для молодих – надію на щасливий шлюб. Зелений колір означає весняне пробудження природи. Блакитний небо, повітря, а також здоров'я.  
До Великодніх свят у Тячівській районній бібліотеці в читальному залі  експонується пасхальне деревце, яке прикрашене кольоровими писанками. Чудові, дивовижні, гарні, барвисті, яких ще слів потрібно дібрати, щоб змалювати красу великодніх писанок. Яскравим доповненням  слугує книжково-ілюстративна виставка "Диво із див – українська писанка". На виставці представлені  широкому колу  читачів  бібліотеки книги з історії виникнення писанок, їх символіки, кольорів, орнаментів та звичаїв пов'язаних з писанками. А також можна ознайомитися із книгами українських етнографів, які висвітлюють національні особливості українських Великодніх свят. Запрошуємо усіх користувачів відвідати книжково-ілюстративну виставку, яка присвячена відзначенню одного з найбільших і найсвітліших релігійних свят – Христового Воскресіння.







Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...