середу, 5 травня 2021 р.

 

205 років від дня публікаціі

 "Новели" Ернста Теодора Амадея Гофмана

Народився Ернст Теодор Амадей Гофман 24 січня 1776 він був наймолодшою дитиною в родині прусського адвоката Крістофа Людвіга Гофмана і Ловізи Альбертини Доффер.

Маленький Гофман, наділений різноманітними талантами, чудово малював, грав на фортепіано і писав. Навчаючись в лютеранській школі Burgschule, хлопчик самостійно вивчав творчість Шиллера, Гете, Свіфта, Стерна, Руссо і Жана Поля. Завдяки дружбі з Теодором Готлібом фон Гіппель, який в майбутньому став політичним діячем, 12-річний Гофман знайомиться з творчістю Іммануїла Канта. Свою дружбу приятелі зберегли на все життя.

Німецький митець-романтик, перу якого належить такий шедевр, як символіко-романтична казка-новела "Крихітка Цахес на прізвисько Ціннобер" . Основний конфлікт твору — протистояння митця та філістера. Гофман переплітає реальну дійсність і фантазію, земне і піднесенонебесне, прекрасне і потворне. Казка-новела побудована за всіма канонами романтичної історії: тут є чарівник і фея, мрійливий поет, прекрасна кохана поета, є тупі й обмежені придворні. Іронія, сатира, гротеск — засоби, за допомогою яких автор загострює увагу на основному конфлікті, звеличує "життя духу", демонструє неприйняття буденності реального життя. Найвідоміші твори: "Золотий горщик", "Чортовий еліксир", "Життєві погляди кота Мурра", "Лускунчик".

 





Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...