середу, 14 липня 2021 р.

15 липня — День українських миротворців

 15 липня — День українських миротворців 


Свято було затверджено постановою Верховної Ради № 292-VII «Про встановлення Дня українських миротворців» від 21 травня 2013 року.

Як сказано в документі, в цей день вшановують мужність і перемогу, зразкове виконання службових обов’язків, вірність присязі учасників миротворчих операцій і забезпечення пам’яті славних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу. Також свято приурочене до висадки першої української миротворчої місії, в 1992 році, в колишній югославській республіці Боснія і Герцеговина.

Участь Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки має ключове значення для нашої держави, тому що вона розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища і водночас як внесок України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

У різних «гарячих» куточках світу військовослужбовці ЗС України проводили заходи з роз`єднання конфліктуючих сторін, відновлювали інфраструктуру, проводили розмінування місцевості, здійснювали перевезення військ, персоналу місій та цивільних осіб, проводили заходи медичної евакуації, забезпечували безпеку при проведенні виборів у країнах перебування.

Україна зарекомендувала себе як надійний та стабільний партнер міжнародних структур безпеки, який завжди готовий надати необхідну допомогу країнам та націям, що її потребують.

За більш ніж 25 років, в різний час, українські миротворці взяли участь у миротворчих операціях в таких країнах: Косово, Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, місія ОБСЄ в Косово, Гватемала, Таджикистан, Афганістан, півострів Превлака (Хорватія), Кувейт , Сьєрра-Леоне, місія ОБСЄ в Грузії, Придністров’я, Ірак, Ліван, Ефіопія та Еритрея, місія ООН в Грузії, Судан, Кот-д’Івуар, Демократична Республіка Конго та ін.

Сьогодні, коли прийшов час захищати власну Батьківщину, вони стали миротворцями і на своїй землі. На українській Донеччині та Луганщині герої мужньо обороняють наш дім і нашу свободу.

У День українських миротворців  приєднуємось до привітань і поздоровлень на адресу всіх українських миротворців і бажаємо їм високого професіоналізму, міцного здоров’я та мирного неба! З Днем українського миротворця, наші славні воїни!

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...