вівторок, 17 серпня 2021 р.

Рубрика "Новинки нашої бібліотеки від УІК"

Україна: герби та прапори

Видавництвом Верховної Ради України спільно з Управлінням по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України випущено видання доопрацьованого і доповненого довідника «Україна: герби та прапори».

Нова книга містить понад 1340 кольорових зображень гербів і прапорів, які згідно з вимогами статті 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» затверджені майже 800 рішеннями місцевих рад. Офіційна символіка Автономної Республіки Крим, 24 областей, міст Києва, Севастополя, 470 районів та 181 міста республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значень представлена у форматі інформативно-довідкового реєстру. Видання засвідчує тісну єдність регіонів і територіальних громад незалежної України, відроджує давню традицію гербів і прапорів як символів місцевого самоврядування, сприяє формуванню історичної свідомості, підвищенню духовності та політичної культури нашого народу.

Віктор Брехуненко.  Україна й українці. Ім'я як поле битви

У книзі в науково-популярному форматі розглянуто походження самоназви "Україна" та її перетворення на єдине ім'я українського світу, простежено появу ідентичености "українці", "український народ". За допомогою наукових арґументів спростовано маніпулятивні версії родоводу та смислового наповнення поняття "Україна". З'ясовується природа іншої нашої самоназви - "Русь" та похідних від неї понять: "Росія", "Мала Русь" / "Мала Росія", "Велика Русь" / "Велика Росія", "російський народ", "малоросійський народ". Показано як Московія привласнила ім'я "Русь" та його грецький відповідник "Росія", видаючи світові за нібито свою природну самоназву.

Для всіх, хто цікавиться історією України.

Петр Кралюк.  Історія України «без брому». 

Розвиток державності на українських землях Книга розкриває історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика початку ХХ ст. Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність — явище, характерне для багатьох народів. Тому українці у своєму прагненні створити власну державу були далеко не одинокі. Проте, проживаючи в різних країнах і обіймаючи високі посади, вони зробили чимало для становлення, зокрема Угорського королівства, Речі Посполитої, Російської імперії, Османської імперії, і врешті-решт здобули свою державу.

До уваги читачів, книги від УІК представлені на виставці в Тячівській бібліотеці, а також були презентовані на вуличній акції до Дня Незалежності.


 Книги отримані завдяки Українському інституту книги

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...