понеділок, 5 грудня 2022 р.

 

Інформаційна довідка до Міжнародного дня волонтера



Кожного року,  5 грудня,  волонтери в усьому світі відзначають Міжнародний день волонтерів, заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об`єднаних Націй в 1985 році. В 2011 році відзначається десята річниця Міжнародного року волонтерів 2001 року. 5 грудня 2011 року в сотні країн на чотирьох континентах був представлений перший звіт про розвиток волонтерства у світі.

Волонтерство – це одна найбільш почесних місій, яку обирають для себе люди, що прагнуть поділитися часточкою своєї душі та допомогти усім, хто потребує підтримки. І нещодавно усі ми переконалися, волонтерський рух може бути насправді могутньою силою, яка перед лицем небезпеки здатна не лише об’єднати націю,  а й підтримати свою країну в боротьбі із загарбником. Адже саме наші волонтери, їх самопожертва, сміливість та рішучість в перші місяці російської агресії допомогли нашим воїнам вистояти на східних рубежах держави.

Волонтерський рух виник століття тому, коли французька молодь організувала добровільне відновлення зруйнованих ферм під час Першої світової війни.

Міжнародний день волонтерів на сьогодні відзначається в усьому світі з тисячами волонтерів, які беруть участь в широкому колі волонтерських ініціатив.

Згідно статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів, що допомагають на безоплатній основі всім людям, які цього потребують.

У світовій практиці найголовнішою ознакою волонтерства є те, що волонтер частину свого вільного (особистого) часу, сил, енергії, знань, досвіду добровільно витрачає на здійснення діяльності, яка є корисною людям і суспільству загалом.

Сьогодні волонтерський рух має глобальний характер. Волонтерська діяльність як прояв милосердя і доброчинності буде існувати доти, доки існує потреба людей у тій чи іншій допомозі та обмежена державна участь у задоволенні потреб своїх громадян, їхній соціальній підтримці.

Із 1992 року в Україні починає активно розвиватися мережа соціальних служб для молоді. Саме це спричинило активний розвиток волонтерського руху.

Нині організація роботи волонтерів виходить на якісно новий рівень.

У наші дні волонтери активно допомагають Україні та Збройним Силам України. Наразі відкритою збройною агресією рф борються не лише військові, а й цивільні благодійники, які служать надійним тилом українській армії та мирному населенню, роблять все можливе, аби прискорити нашу спільну Перемогу над рашистським загарбником.

У наші дні кожен, хто проявляє турботу до української нації своїми великими та малими справами наближає час, коли українці матимуть мирне небо над головою у своїй незалежній, демократичній державі.

Наразі волонтери України — це, так звана, мобільна резервна армія України, яка щодня, щогодини, щохвилини підтримує ЗСУ, тероборону та кожну людину, яка цього потребує. Волонтери — герої нашого тилу, вони роблять все можливе, щоб наблизити таку бажану для усіх українців перемогу.

Волонтерський рух, пов'язаний із війною України проти Росії, отримав велике суспільне та державне визнання, яке проявилося в високих рейтингах довіри, державних та недержавних нагородах, перейменуваннях вулиць тощо.

 

Матеріали підготовлено

КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради"

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...