вівторок, 6 грудня 2022 р.

 

Інформаційна довідка до Дня Збройних сил України

6 грудня наша країна відзначає День української армії, сила й могутність якої є символом міцної, незалежної та безпечної держави. Вперше День Збройних сил встановили в рік незалежності України — 1991-го.   А 1993-го цю дату проголосили національним святом — як нагадування про незламність українських захисників.  

24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про військові формування в Україні», якою визначила: «підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; урядові України приступити до створення Збройних сил України». Фактично, цією постановою було покладено початок будівництва Збройних сил України як важливого інституту держави і невіддільного елемента її воєнної організації. Восени – взимку 1991 року було підготовлено важливі документи, що стали нормативно-правовою базою формування Збройних сил України.

11 жовтня Верховна Рада України затвердила Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України. Концепція визначала, що Збройні сили України складаються з трьох видів: Сухопутні війська (Війська наземної оборони), Військово-Повітряні сили і Сили протиповітряної оборони (Війська повітряної оборони), Військово-Морські сили..

Збройні сили України — це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.

Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України. Безпосереднє керівництво Збройними силами України в мирний та воєнний час здійснює Головнокомандувач Збройних Сил України.

Збройні сили – це один з основних елементів стабільного і впевненого розвитку Української держави, справжня гарантія державного суверенітету. Тому у цей день ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого і почесного звання військовослужбовця, хто обрав для себе нелегку, але достойну професію – захищати Україну, її суверенітет і незалежність.

День Збройних Сил України - свято, яке поєднує українські військові традиції від княжих і козацьких часів до сьогоднішніх, коли солдати та офіцери ЗСУ й інших військових формувань виконують найважливішу місію - захищають суверенітет і незалежність нашої держави від агресора.

Доблесть і честь солдатів і офіцерів - в цьому справжня сила будь-якої армії та українські військовослужбовці зберегли все це і примножили. Український воїн - надійний захисник, відданий патріот і людина, для якої честь, свобода і незалежність далеко не порожній звук.

За традицією, 6 грудня вітають усіх військових, а надто тих, хто наразі захищає територіальну цілісність нашої країни. Зараз це свято стало символом справжньої мужності, героїзму і відваги.

В цей день ми низько вклоняємося подвигу тих, хто віддав своє життя за Україну,  та всім тим, хто несе військову службу, за відданість українській державі, незламну силу волі та безстрашність.

Матеріали підготовлено

КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради"

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...