пʼятницю, 24 березня 2023 р.

Рубрика "Письменники-ювіляри - 2023"

Рубрика "Письменники-ювіляри - 2023"

"Легендами рідного краю" під такою назвою у КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради" відбулося ознайомлення з літературою до 90-річчя Юрія Семеновича Чорі - карпатського письменника, етнографа, фольклориста, драматурга, автора п'ятитомного русиньского словника.

Народився письменник в родині селянина, на Мукачивщині і був наймолодшим з шести дітей.

Почав публікувати свої літературні твори у 1949-ім році. Разом з друзями створив у селі таємне антисталінське товариство "Нескорена юність" (1950-1954). В році 1954 Юрія Чорі заарештували, і після засудження відправили у табори на Урал, де відбував ув'язнення до 1956 р. Після звільнення оселився в Ужгороді, де жив до кінця життя. Протягом решти життя потерпав від обмежень внаслідок своєї дисидентської біографії, остаточно реабілітований лише 1991 р.

Автор десятків збірок поезій, легенд, повістей, драматургічних творів. До 2000-х років писав лише українською мовою, потім почав також публікуватися місцевим русинським діалектом. Є автором 5-томного словника русинської мови, який викликав протилежну реакцію: з одного боку, Чорі отримав премію за словник від Товариства Духновича, з іншого - українські філологи піддали словник критиці за безсистемне змішування сучасної української лексики з архаїзмами та локальними   діалектизмами.

 








Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...