середу, 3 травня 2023 р.

 

"Життєві та художні перелоги Закарпатця"

Юрію Шипу сьогодні – 80

 

 Хто чуйні серце й душу має,

         Хто журиться про вічне й суще –

         Тим тішиться, що не вмирає:

         Ані сучасне, ні грядуще.

                            Юрій Шип


Юрій Васильович Шип – відомий закарпатський письменник, поет, байкар, пісняр, гуморист, сатирик, белетрист, член ради крайової «Просвіти», лауреат літературних премій ім. Ф. Потушняка, Героя України о. Августина Волошина та Всеукраїнської премії ім. Л. Глібова третього травня відзначає свій славний ювілей. 

Творчість Ю. Шипа настільки багатогранна, досліджена всебічно літературознавцями, критиками, письменниками, що важко знайти щось вагоме незнайоме, ніким досі ще не сказане.

Багато із написаного Ю. Шипом становить пісенну лірику, вірші для дітей, поезії на релігійно-християнську тематику, прозу. Майже сорок років творчої діяльності письменника є постійним предметом офіційних і закулісних дискусій, суперечливих оцінок щодо її місця в літературному житті Закарпаття та загальноукраїнському літературному процесі.

На його рахунку в творчому доробку щедрий і вагомий ужинок – це понад 40 солідних різножанрових книжок. Ліричні герої його творів, як позитивні, так і негативні, персонажі гумористичних і сатиричних книжок «дивляться на світ Божий, вслухаються в нього і сприймають його серцем, розумом, очима й вухами вдумливих, мудрих і чесних людей, на противагу їх антиподам, змальованих у зневажливому, подекуди й глумливому тоні», – пише Михайло Ряшко у літературно-критичному трактаті «Життя і слово Юрія Шипа», де всебічно досліджено біографічні й творчі віхи Юрія Шипа через призму фактів та проблем сучасності.

Сьогодні наш ювіляр відомий як автор багатих за змістом байок, гуморесок, мініатюр,  сатири, що публікуються в багатьох газетах та журналах, окремими виданнями.

Хочеться побажати Юрію Васильовичу творчої наснаги ще на довгі роки життя. Многая і благая літ Вам, шановний ювіляре!

 

 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...