неділю, 22 січня 2017 р.

Ім'я Степана Миколайовича  Вайди сьогодні маловідоме його співвітчизникам, а даремно. Його життєвий шлях вартий того, щоб знімати фільми і писати романи: Вайда прожив всього 23 роки, але встиг захищати рідне Закарпаття від угорців і визволяти Київ від німців, будучи членом Організації Українських Націоналістів, здобув звання Героя Радянського Союзу.

Степан Миколайович Вайда народився 17 січня 1922 року на Закарпатті. Під час навчання в семінарії, в Мукачеві він вступив до українського культурно-просвітницького товариства "Просвіта" і невдовзі опинився в лавах Організації Українських Націоналістів, здобувши посаду в мукачівському Проводі ОУН. Після закінчення навчання Вайда вирішив присвятити себе вчителюванню, однак, доля розпорядилася інакше.
В 1938 році розпочалася боротьба за незалежність Карпатської України від Чехословаччини і керівництво ОУН, оцінивши здібності Вайди, доручило йому створення збройної організації українців – "Карпатської Січі". 

З нагоди цієї дати в ЦРБ та бібліотеках-філіях району діє тематична полиця "Зорить з граніту вічний солдат, болем його пам’ять жива".


22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...