четвер, 26 квітня 2018 р.

 "Етногенеза русинів"

26 квітня у Тячівській центральній районній бібліотеці відбулась презентація наукового видання "Етногенеза русинів" Віктора Кирія та Любомира Сікори, які були присутні на презентації і розповіли про книгу та її написання.
Книга "Етногенеза русинів" була надрукована у 2017 році у видавництві "Посвіт" м.  Дрогобич. Вона зацікавить не лише істориків, але й широке коло читачів, не байдужих до питання етнічних витоків українців.
Ця  монографія є фундаментальним дослідженням походження українців. Це всебічне системне висвітлення венетської теорії походження Русі. Починаючи від найбільш ранніх згадок етноніму "русь/ruten", зафіксованих в історичних джерелах (перша пол. XVIІ ст. до н. е.), дослідники послідовно простежують етнічні витоки відповідних народностей, які являли собою різні етнічні галузки венетського мегаетносу, що первинно формувалися на основі пізньотрипільських арх. культур.
Також в монографії детально досліджений маловідомий період Русі, який передував династії Рюриковичів та встановленню повної домінії Києва над давньоруськими землями – внаслідок втрати незалежності Галицьким та Ладомирським Великими князівствами.
 На основі лінгвістичного матеріалу автори дослідили гігантські масштаби біло-хорватської колонізації (ХІІІ ст. нашої ери) північних, східних та західних земель (Східна та Центральна Європа).
Етногенеза русинів – як українці називали себе з часів доби Ярослава Мудрого (законодавчий збірник "Руська Правда"), і називалися іншими народами до останньої чверті ХІХ ст. – органічно пов’язана із етногенезою  всього слов’янського світу.
Дослідники стверджують, що українська історієзнавча наука запізнилася із періодом свого становлення в порівнянні із західноєвропейською. Наукову історію русинів розпочали писати без її участі, в якій не висвітлювалася справжня істина. Так звана норманська теорія, яка первинно застосовує назву «русь» до воїнів-скандинавів. Поважні історичні джерела – "Повість Времяних літ" Нестора Печерського, праці Арістотеля, римського історика Страбона та більше сотні інших поведуть вас у світ "скіфів", "кіммерійців", "венетів", "гіпербореїв", "бойків-руснаків"  та інших мешканців Праукраїни.
Організатором і модератором виступила Ірина Гармасій – голова Закарпатської обласної філії ВО "Рух захисту української мови", журналіст.
Також слово мав Гапун Володимир, депутат Тячівської міської ради.
Директор Тячівської ЦРБ Ключкей Інна Степанівна висловила вдячність авторам за подаровані книги бібліотеці.













Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...