четвер, 17 лютого 2022 р.

Історична довідка до ДНЯ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА УКРАЇНИ

                                                         Історична довідка

                         до ДНЯ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА УКРАЇНИ

Тризуб є одним із трьох державних символів нарівні з прапором і гімном. Він має давню і цікаву історію.

Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х.

Перша писемна згадка про український герб міститься у болгарському літописі «Хроніка Манасії» і датується X століттям. У літописі згадано стяги дружинників Київського князя Святослава Хороброго на яких був зображений символ великокнязівської влади – тризуб. Цей знак також активно використовувався за козацьких часів та в добу Гетьманату, зокрема зустрічається на полкових знаменах в арміях Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, а також в якості символіки адміністративно-територіальних одиниць. Так  Орільська паланка Запорізької Січі, яка територіально охоплювала землі  сучасних Донецької, Полтавської та Харківської областей України певний час використовувала зображення сокіла (тризуба) у якості власної печатки.

25 лютого  1918 року Мала Рада (орган Української Центральної Ради) ухвалила: «Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської держави часів Володимира Великого». Відтоді Тризуб офіційно стає державним символом Української Народної Республіки. Після проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року він став державним гербом i для західноукраїнських земель.

У міжвоєнний період Тризуб став символом боротьби українців за свободу. Його використовував Уряд УНР у еміграції та різні політичні організації. В тому числі на емблемі Організації українських націоналістів був Тризуб із мечем на місці середнього зуба. Символіка державності позначилася і в Українській повстанській армії: на елементах одягу, передусім головних уборах – мазепинках, петлюрівках, а також ременях. На них кріпили різного роду Тризуби. Інколи на одностроях були нарукавні нашивки із Тризубом.

В СРСР Тризуб був заборонений. Для комуністичного режиму він лишався ознакою націоналізму. Після відновлення незалежності України 24 серпня 1991 року Тризуб як малий державний герб затверджений 19 лютого 1992-го Постановою Верховної Ради України

Ставши Державним Гербом сучасної України тризуб символізує історичний та культурний зв’язок нашої країни з державними утвореннями українського народу часів Київської Русі, козаччини та Української Народної Республіки.

Найбільший в Україні тризуб розташовується в Івано-Франківській області. Він був викладений з білого каменю в 1992 р. на схилі гори. Під гербом викладено рік і слово «воля». Автором цього витвору став колишній вояк УПА Анастасій Козак, який таким чином вирішив вшанувати своїх побратимів. Місце він обрав не випадково – саме тут відбувались жорстокі бої між повстанцями сотні Пилипа Орлика та більшовиками. Герб достатньо великий, на нього пішло дві вантажівки каменю (гірського білого мергелю), який він переносив вручну в двох сумках (а на той час йому було вже 70 років).

Тризуб був і залишається символом прагнень нашого народу до волі, незалежності і процвітання, символізуючи для українців в усьому світі нерозривний зв’язок із Батьківщиною.

Матеріали підготовлено 

КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради"


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...