середу, 25 травня 2016 р.






Сьогодні, 25 травня, 90-та річниця загибелі Симона Петлюри


Українські мечі перекуються на рала тільки тоді,
 коли гасло — Незалежна Держава Українська —
  перетвориться в дійсність і забезпечить
 отому ралові можливість зужиткувати рідну          
 плодючу землю з її незчисленними багатствами
                                         не для потреб третього або другого з     половиною чи якого іншого Інтернаціоналу,
 а для устаткування
і зміцнення власного державного добра
 і збагачення рідного народу.
                                                                  Симон Петлюра





           Народився Симон Петлюра 23 травня 1879 року в історичному центрі Східної України   — Полтаві — у козацькій родині, що у свій час перебралася із села  в місто. Як і всі діти з небагатих родин, закінчив початкову парафіяльну школу, потім учився в духовній семінарії, доступної для всіх станів. На той час Полтава була одним із осередків національно-патріотичного життя України, з сильними українськими традиціями і самобутністю.
Симон Петлюра почав свою політичну кар’єру вступом до Революційної Української Партії. В 1901 році його відрахували за організацію таємної студентської групи й революційну пропаганду соціалістичного руху. Ховаючись від поліції, Петлюра виїхав на Кубань в Єкатеринодар (після 1920 р. Краснодар), де працював учителем і створив революційну групу «Чорноморська громада».
90 років тому, 25 травня 1926 року, у Парижі трагічно загинув державний і політичний діяч, організатор українських збройних сил, головний отаман армії УНР, борець за незалежність України Симон Петлюра.
Як нагадує видання «Меморіал», цього дня в Парижі на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель агент НКВС Самуїл Шварцбард сім разів стріляв у неозброєного Петлюру, який у цей момент роздивлявся книжки біля книгарні.
Фактично одразу пораненого отамана переправили до найближчої лікарні «Шаріте», але лікарі не змогли врятувати життя Петлюри.
Поховано Симона Петлюру на кладовищі Монпарнас у Парижі, а його вислів «Ми виступили на арену історії тоді, коли світ не знав, що таке Україна… Єдино боротьбою, упертою і безкомпромісною, ми показали світові, що Україна і її народ живе і бореться за свою свободу й державну незалежність» назавжди залишився в пам’яті українців.


   

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...