четвер, 16 червня 2016 р.

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

«В нас клятва єдина і воля єдина,
Єдиний   в  нас   клич   і   порив:
Ніколи,  ніколи не буде Вкраїна
Рабою     фашистських     катів»
Микола Бажан

Війна – це найстрашніша трагедія людства. Вона приносить людям лише величезні жертви, страждання і горе. Особливо жахливою стала Друга світова війна.
22-ге червня 1941-го року, 4:00 ранку мить..., шквал крові, болю і смерті. Цей ранок трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців, коли німецька армія вторглася на територію СРСР/УРСР. Україна першою серед республік СРСР відчула її гіркий смак.  Але в ті червневі дні всі вірили, що ворог буде розбитий, а перемога буде за нами. З того часу минуло 75 років. Сьогодні цей день відзначається щорічно як День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.
Найжорстокіша й найкривавіша війна в історії людства, що забрала десятки мільйонів життів, тривала 1418 днів. За даними українських істориків, прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 мільйонів осіб. Свій внесок у перемогу над фашизмом зробили і наші земляки. Понад 50 тисяч закарпатців воювало на фронтах проти нацизму. Багатьом героям, полеглим на полях битв, не судилося побачити Велику Перемогу. Серед них і понад 7 тисяч закарпатців, які полягли у запеклій боротьбі з жорстоким ворогом. Своєю хоробрістю, героїзмом і відвагою наші ветерани, довели, що Україна ніколи не скориться загарбникам. Події Другої світової війни не перестають вражати силою народного духу, величчю подвигу мільйонів, що піднялися на захист Батьківщини, своїх осель і родин.
Сьогодні вже мало залишилося в живих тих, хто зі зброєю в руках захищав тоді нашу країну. Та всі, хто здобував Перемогу, навічно залишаться у вдячній пам’яті нащадків, а спомин про них передаватиметься з покоління в покоління.
Історію найкривавішої в історії людства війни зафіксовано в наукових працях, архівних і музейних документах, фотографіях, у спогадах учасників, а також відтворено у художніх, літературних творах, кінострічках.
Бібліотеки Тячівської ЦБС не залишаються осторонь відзначення пам’ятних дат історії нашої країни. Саме тому, напередодні Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, в бібліотеках проводиться ряд заходів, присвячених цій даті.
У Тячівській районній бібліотеці діє книжкова виставка-пам’ять «І пам’ять про війну нам книга оживляє...». На ній представлено чимало цікавих матеріалів, книг, публіцистичних роздумів, фотоальбомів, які і сьогодні тривожать душу, викликають сум і сльози. У бібліотеках-філіях проводились: виставка-перегляд с. Терново «Герої житимуть вічно», виставка-реквієм с. Красна «Вогонь війни у пам’яті навічно»; бібліографічні огляди с. Новобарово «Подвиг народу – пам’ять поколінь», с. Теребля «22 червня – День скорботи»; інформаційні бесіди с. Дулово «Друга світова війна і доля народів України», с. Ш. Луг  «22 червня 1941 року: відновлення правди історії; години пам’яті с. Колодно « Пам’яті загиблих будемо гідні», с. Угля «В серцях і книгах пам’ять про війну», с. Лази «Вони змогли перемогти».

Зав. довідково-бібліографічним відділом                          Г.П. Волос

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...