вівторок, 21 червня 2016 р.

Невмируща слава – слава героям-воїнам УПА.



«Здобудеш Українську державу,
або загинеш у боротьбі за неї »
 Євген Коновалець


 На межі століть коли Україна була поділена між різними державами-сусідами 14 червня 1891 р. в галицько-українському селі Зашкові поблизу Львова, народився Євген Коновалець. В сім'ї галицької інтелегенції, де дід о. Михайло Коновалець був довгі роки греко-католицьким парохом, а батько Михайло був управителем місцевої народної школи, Євген Коновалець отримав з молоком матері любов до України, яка на той час перебувала під окупацією.
 У своєму рідному селі Зашків закінчив Євген Коновалець в 1901 р. народню школу. По закінчені народньої школи Євген переїзжає до Львова,
де він навчається українській Академічній гімназії, яку він закінчив 1909 р. В науці Євген був весь час одним із найкращих учнів. Як повторював не раз Євген Коновалець своїм товаришам гімназистам, - «Українці, мусять бути добрими учнями, мусять засвоїти собі знання якнайкраще, якнайосновніше, якнайбільше, щоб надолужити те, що нам пограбувала неволя». Але в вимогах супроти себе самого й супроти своїх товаришів Євген Коновалець не спиняється на конечності належного засвоєння собі шкільної науки. Він звертає увагу на те, що сучасне політичне положення українського народу зобов'язує морально теж кожного українського студента, а то вже й гімназиста, бути активним працівником на народній ниві; суспільно-політичні ж українські діячі не сміють бути дилетантами, неуками; вони мусять мати належні підстави політичної освіти. А тому вже в сьомій гімназійній бере Євген Коновалець активну участь у праці таємних студентських гуртків, ціллю яких було ширити політичну свідомість й політичну освіту. Символ української нації Модним були в той час як в Галичині так й великій Україні соціалістичні кличі. Але в Євгена  Коновальця не викликали вони захоплення ніколи. Організація Українських Націоналістів (ОУН) та Українська Повстанська Армі (УПА), що це?.. І хто її створив? Найважливішою підпільно-революційною організацією, що діяла між двома світовими війнами, а також під час Другої світової війни й після неї і, що поважно причинилась до виникнення УПА, була й є ОУН. Її ініціатором і організатором був полковник Євген Михайлович Коновалець, один з найвизначніших старшин Української Армії, колишній командир корпусу Січових Стрільців. Значення цієї організації, що діяла на українських землях полягає в тому, що вона була не тільки підпільно-конспіративною організацією. Але й стала ідеологічно-політичним рухом, що відіграв важливу роль в політичному розвиткові українського народу.
До  125 річчя від дня народження Євгена Коновальця найвизначнішого старшини Української Армії, колишнього  командира корпусу Січових Стрільців Тячівською ЦРБ було підготовлено книжкову виставку "Невмирущий борець за волю України". Бібліотеку відвідали учні Тячіківської школи з вчителем Богданою Душною, які оглянули виставку, на якій були представлені історичні книги про ті події,  де завідуюча відділу обслуговування провела виховну годину " Невмируща слава – слава героям-воїнам УПА" .




22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...