пʼятницю, 24 червня 2016 р.


До дня Конституції проведено бібліотечний урок «Конституція-основний закон моєї держави»  поєднаний з конкурсом читців - декламаторів на патріотичну тему «Свята і єдина моя Україна». 

 До привітального слова було запрошено працівників сільської Ради, які підкреслили що, незнання Конститкції і прав громадянина  не звільняє від відповідальності. Членами журі  секретар, вихователь ГПД, бібліотекар.










ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ

Джерелом права будь-якої держави є Конституція. Її ще називають Основним законом, який закладає підґрунтя організації і діяльності держави та формування у ній громадянського суспільства. Конституція – це своєрідний суспільний договір, у якому народ визначає основні напрями свого подальшого розвитку та існування, гарантії прав і свобод громадян у суспільстві.
Україна свого часу створила першу європейську конституцію – «Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» Пилипа Орлика. Цей документ на десятки років випередив розвиток західноєвропейської правової думки, заклавши дійсно демократичне підґрунтя в процесі українського державотворення.
Історія українського державотворення певною мірою непослідовна. Конституція Пилипа Орлика створювалась у засланні для держави, якої фактично не існувало. Чотири радянські конституції, попри усталений стереотип, що «вони були непогані, але не виконувались», − не були конституціями, як такими, взагалі. Вони не несли юридичного підґрунтя для інших законодавчих актів та не реалізовували, наприклад, принципу розподілу влади.
Саме тому Конституція України незалежної стала, насамперед, правовим актом держави  і символом громадянського суспільства. Діюча нині Конституція України набрала чинності з дня її ухвалення Верховною Радою України – 28 червня 1996 року.

З нагоди свята  Тячівською ЦРБ була організована книжкова виставка "Конституція – оберіг нашої держави", яка була перенесена до фойє районного будинку культури. 



22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...