пʼятницю, 11 вересня 2020 р.

 «Агата Крісті - відома ,,королева" класичного англійського детективу»

15 вересня 1890 року народилась одна з найбільш відомих у світі авторів детективної прози, Агата Крісті. 

1920 року Крісті публікує свій перший детективний роман «Таємнича пригода в Стайлзі» (англ. The Mysterious Affair at Styles), який до цього був п'ять разів знехтуваний британськими видавцями. Незабаром у неї з'являється ціла серія творів, в яких діє детектив-бельгієць Еркюль Пуаро: 33 романи і 54 розповіді.

Продовжуючи традицію англійських майстрів детективного жанру, Агата Крісті створила пару героїв: інтелектуала Еркюля Пуаро і комічного, старанного, але не дуже розумного капітана Гастінгса. Якщо Пуаро і Гастінгс були багато в чому скопійовані з Шерлока Холмса і доктора Ватсона, то літня діва міс Марпл є цікавим персонажем, що нагадує головних героїнь письменниць М. З. Бреддон і Ганни Кетрін Грін. Прообразом міс Марпл стала бабуся Агати Крісті.

Під час Другої світової війни Крісті написала два романи — «Завіса» (1940) та «Сонне вбивство», — якими передбачала закінчити серії романів про Еркюля Пуаро і міс Марпл, відповідно. Проте книги були опубліковані лише в 1970-х роках. 

12 січня 1976 року, у віці 85 років, у місті Воллінгфорд (графство Оксфордшир) померла Агата Крісті, легендарна англійська письменниця, королева детективу, секрет популярності якої не можуть розгадати, так само, як і розплутати інтригу на сторінках її детективів. Вона вигадувала шедевральні сюжетні лінії і героїв, які стали класикою світового детективу. Світ романів Крісті — це світ провінційної Англії. Читач включається в те, що відбувається, слідкуючи за ходом подій з наростаючою увагою.

З нагоди 130-річниці від дня народження письменниці на абонементі Солотвинської бібліотеки оформлено поличку ювіляра 

«А.Крісті— королева детективу».

Долучайтесь до читачів пані Агати Крісті. Читайте і захоплюйтесь, адже ще стільки прекрасних творів у вас попереду!





Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...