вівторок, 2 лютого 2021 р.

            "Виховання в душі любові та істини"

 до 155 - річчя від дня народження

 французького письменника Ромена Роллана

Роллан Ромен,  французький письменник народився 29 січня 1866 року в  Кламсі. Народився в родині нотаріуса. У 1881 р. сім'я перебралася у Париж, де Роллан закінчив ліцей Людовіка Великого і вступив до Нормальної школи.

У студентські роки Роллан познайомився з культурним життям столиці, багато читав. Особливу увагу майбутнього письменника привернув російський роман. Книги Л. Толстого, Ф. Достоєвського й І. Тургенєва відкрили перед Ролланом інший, здоровіший і цілісніший світ, ніж та дійсність, що оточувала юнака в Парижі. Лауреат Нобелівської премії 1916 рік.

Ранні "античні" й "італійські" п'єси Роллана — "Орсіно "("Orsino", 1890), незавершена драма "Емпедокл" ("Empedocle", 1890), "Бальйоні" ("Baglione", 1891), "Ніобея" ("Niobe", 1892), "Калігула "("Caligula", 1893), "Облога Мантуї" ("Le Siege de Mantoue", 1894) — були слабкими. Авторові не вдалося опублікувати жодної з них. Проте драматичне мистецтво особливо приваблювало Р. своєю дієвістю, можливостями потужного впливу на читача і глядача. Рання драматургія Роллана, характер його перших п'єс відобразили прагнення письменника синтезувати мрію і дію, відродити в душах сучасників волю до дії. Першим опублікованим твором Роллана стала трагедія "Людовік Святий" ("Saint-Louis", 1897), яка згодом увійшла до циклу "Трагедії віри" ("Les Tragedies de la foi"). Відтак він звернувся до біографічного жанру і створив цикл "Героїчні життя"("Vies hero'i'ques"), до якого увійшли: "Життя Бетховена" ("Vie de Beethoven", 1903), "Життя Мікеланджело" ("Vie de Michel-Ange", 1906) і "Життя Толстого" ("Vie de Tolstoi", 1911). Як зауважував С. Цвейг, у циклі "Героїчних життів" Роллан "шукає інше середовище, інші засоби, щоб запалити читача". Відтепер ідеал моральної величі письменник знаходить не у постатях полководців, законодавців, державних діячів, вождів революції, а у творчій особистості.

Запрошуємо відвідувачів бібліотеки до перегляду літератури!




 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...