четвер, 25 лютого 2021 р.


                                ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

    26 лютого — День кримського спротиву російській окупації. В цей день у 2014 році в Сімферополі кримські татари ініціювали масовий мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, рухом «Євромайдан Крим» та іншими проукраїнськими організаціями котрий зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійський чисельністю близько 7000 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність». Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована. 

На наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлі Верховної Ради АРК та Ради міністрів АРК у м. Сімферополі. Тоді Верховна Рада Криму на вимогу окупантів оголосила про проведення референдуму про приєднання до Російської Федерації, який і відбувся 16 березня. За результатами «референдуму» про статус півострова, які не визнали ні Україна, ні Європейський Союз, ні США, Росія включила Крим до свого складу – 18 березня  В. Путін оголосив про приєднання Криму до РФ.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними та засудили дії Російської Федерації. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

З метою вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України – в Україні встановлюється День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який відзначатиметься щороку - 26 лютого.

До 7 річниці Дня кримського спротиву Тячівська бібліотека для дорослих, бібліотеки-філії с.Руське Поле та с. Округла для користувачів бібліотек підготували інформаційні довідки.



Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...