четвер, 8 квітня 2021 р.

      Рубрика "Новинки нашої бібліотеки від УІК" 

   Серія
«Політичні портрети» заснована в 2018 році  за ініціативи Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України у співпраці з «Парламентським видавництвом».  Видання висвітлює життєвий шлях, політичні уподобання, дослідницьку і науково-організаційну діяльність політичних і державних діячів. Як зазначають автори книг, щоб описати життєвий шлях кожного з політичних діячів, вони опрацювали численні архівні документи, у тому числі й ті, що не були доступними раніше. За їхніми словами кожне з видань написане популярною мовою,  містить багато цікавих фактів .

СЕРГІЙ ЄФРЕМОВ: "ЦЕ ЖИТТЯ БУЛО ОДНИМ СУЦІЛЬНИМ ПОДВИГОМ НЕУСТАННОЇ ПРАЦІ". У книзі йдеться про життя, громадсько-політичну та наукову діяльність видатного українського вченого, публіциста, автора знаменитої «Історії українського письменства» (1911 р.) академіка Сергія Олександровича Єфремова (1876–1939). Тільки на початку 1990-х рр. він повернувся до читача як один із представників старшої генерації «Розстріляного відродження». Книжка є першим науковим і водночас популярно написаним дослідженням життя й творчості цієї знакової постаті. У ній висвітлюються формування його світогляду, різнопланова діяльність, ставлення до політики російської імперської влади та більшовизму, з’ясовуються непрості стосунки з сучасниками. Показано контроверсійність оцінок доробку С. Єфремова в науковій і публіцистичній літературі.

ВОЛОДИМИР ВИННИЧЕНКО: "БУТИ ЧЕСНИМ З СОБОЮ..."  розповідає про життя і політичну діяльність Володимира Винниченка (1880-1951) - професійного революціонера, одного з керівників Української соціал-демократичної робітничої партії і Української Народної Республіки, безкомпромісного борця з ленінсько-сталінською тоталітарною системою, талановитого письменника і драматурга, харизматична особистість якого істотно позначилася на перебігу революційних подій 1917-1919 рр. в Україні. Автор полемізує з поширеними в історіографії оцінками В.Винниченка як націонал-комуніста і доводить, що його світогляд не мав нічого спільного з ленінсько-сталінською системою поглядів на взаємовідносини особи, держави і суспільства.

ВОЛОДИМИР ВЕЛИКИЙ: ЛИЦАР ДУХУ. У  книзі Володимира Рички розкривається історичне значення діяльності князя Володимира, доленосне значення його діянь, які заклали культурні фундаменти Києво-Руської держави і дали йому право на ім’я Великого.  Хреститель Русі став знаковим символом, першорядною фігурою історичної пам’яті для всієї східнослов’янської цивілізації. Висвітлюються форми її функціонування, засоби маніфестації та їх вплив на процеси національно-культурної самоідентифікації народів Східної Європи.

МИКОЛА МІХНОВСЬКИЙ: "ОДНА, ЄДИНА, НЕРОЗДІЛЬНА, ВІЛЬНА, САМОСТІЙНА УКРАЇНА..."  У виданні розкривається політична біографія відомого діяча українського національно-визвольного руху Миколи Міхновського (1873–1924). На підставі широкого масиву історичних джерел, зокрема, архівних документів, споминів сучасників подій та історичних досліджень науковців, описуються дитячі і юнацькі роки Міхновського, процес його становлення як політика й ідеолога українського самостійницького руху. Особлива увага приділяється діяльності Міхновського в роки Української революції 1917–1921 рр., зокрема, його роль у формуванні Української Центральної Ради і створенні української армії. Розкриваються еволюція його політичних поглядів, обставини трагічної смерті.

ПЕТРО КОНАШЕВИЧ-САГАЙДАЧНИЙ: ЧЕСНИЙ ЛИЦАР. У книжці ґрунтовно висвітлено біографію славетного запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, а також окреслено найважливіші віхи його владного проводу у Війську Запорозькому. Визначено час народження, соціальне походження, історичну форму прізвища, розглянуто освіту і виховання, склад родини П. Сагайдачного. На основі дослідження почерку запорозького гетьмана окреслено його психологічний портрет. Охарактеризовано політичну і дипломатичну діяльність П. Сагайдачного, зокрема щодо укладення польсько-запорозьких угод, контактів з організаторами Ліги християнської міліції, перським шахом, московським царем, відновлення 1620 р. православної церковної ієрархії Київської митрополії. Висвітлено його командування козацьким військом під час польсько-московської війни 1617–1618 рр. Значну увагу приділено морським битвам Хотинської війни 1621 р., а також її сухопутним операціям. Щодо цього докладно проаналізовано спадщину риторичної історіографії.

Видання розраховано на широке коло читачів, не лише істориків  та політологів, а й усіх, хто цікавиться історією України.

Книги отримані завдяки Українському інституту книги #УкраїнськийІнститутКниги


Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...