четвер, 17 червня 2021 р.

 День молоді: історія свята

(Інформаційна довідка)



Щорічно в останню неділю червня в Україні святкують День молоді. Свято було встановлене на підтримку ініціативи молодіжних організацій та об’єднань Указом Президента від 22 червня 1994 року. 

Міжнародний день молоді був створений завдяки резолюції Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1999 року. Пропозиція щодо створення такого свята надійшла від Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді, що відбулася в Лісабоні роком раніше. Таким чином, перший Міжнародний день молоді святкувався в 2000 році. 

Ще до святкування першого Міжнародного дня молоді було прийнято рішення про популяризацію цього свята серед населення, а особливо серед молодих людей. Завдяки цьому проходило безліч різних інформаційних заходів. День молоді в Україні відзначали ще в складі Радянського союзу. Ще тоді, 7 лютого 1958 року, уряд встановив День радянської молоді і його відзначали в останню неділю червня.

Та коли Україна стала незалежною, то в 1994 році президент Леонід Кравчук підписав новий указ про святкування Дня молоді. Таким чином в вже незалежній країні узаконили свято на підтримку ініціативи молодіжних об'єднань і організацій України.

У День молоді в Україні прийнято заохочувати і нагороджувати успіхи найталановитішої молоді в різних професійних галузях - науковців, виробничників, військових, спортсменів, артистів, тощо. Тож щороку Кабмін вручає з цього приводу 60 премій.

Крім того, у це свято в багатьох українських містах влаштовують фестивалі, концерти, виступи, флешмоби, кінопокази, квести, конкурсні програми, спортивні змагання, розваги, майстер-класи, виставки, конференції тощо.

До святкування Дня молоді в Україні долучаються всі охочі. Хоча молоддю прийнято вважати людей віком від 18 до 35 років, чисельність яких, згідно зі статистикою, в Україні становить понад 22% від загальної кількості жителів. Проте, згідно з офіційними нормами Всесвітньої організації здоров’я, в категорію молодих людей потрапляють особи до 44 років.

Але загалом, немає різниці, скільки вам років! Якщо ви молоді душею, то День молоді – і ваш день також.

Бібліотеки теж не лишаються осторонь молодіжних справ. Бібліотечні працівники проводять флешмоби, краєзнавчі квести, марафони, різноманітні вікторини, конкурси, головоломки, презентують власні мультимедійні ресурси, які популяризують книги та читання. Адже українська молодь – це надія нашого суспільства на побудову успішної європейської країни.


Матеріали підготовлено

КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради"


 



Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...