пʼятницю, 17 лютого 2023 р.

 

Інформаційна довідка до 8- ї річниці боїв за Дебальцеве

 


17-18 лютого назавжди увійдуть в історію України як дні пам'яті полеглих в боях за українське місто Дебальцеве.  У ці лютневі дні згадуємо драматичні події зими 2015 року — завершення оборони Донецького аеропорту та битви під Дебальцевим. Їх результатом стало укладення других Мінських договорів та перехід війни в позиційну фазу, яка триває досі.

Бої за Дебальцевський плацдарм — одне з найбільших зіткнень на Донбасі. Бої за місто і операція з виведення українських військових стали одними з найбільш трагічних і масштабних подій за весь час війни на сході України.

Дебальцеве — місто з великим залізничним вузлом, яке лежить на автошляху міжнародного значення М04, що поєднує Луганськ із Донецьком.

Дебальцівський плацдарм — епізод війни на сході України, який розпочався в кінці липня 2014 року. Бої під Дебальцевим загострилися після Першого мінського перемир'я з жовтня 2014 року.

Гостра фаза боїв за Дебальцеве тривала майже місяць — з 25 січня по 18 лютого 2015 року і включала в себе як масовані артилерійські обстріли, так і перестрілки на малих відстанях зі стрілецької зброї і навіть танкові битви.

18 лютого 2015 року понад 2,5 тисячі українських воїнів залишили плацдарм. І хоча деякі групи виходили ще кілька днів, саме ця дата вважається завершенням боїв за Дебальцеве. За даними Генштабу, під час виходу з Дебальцеве загинули 13 українських військовослужбовців, ще 157 дістали поранення.

З 24 січня по 19 лютого 2015 року в боях за українське місто Дебальцеве під час російсько – української війни, за даними Книги Пам’яті полеглих за Україну, загинуло 266 наших воїнів з 41-го військового підрозділу ЗСУ, поліції (МВС) та СБУ.

Дебальцевська операція увійшла в історію України та підручники військового мистецтва. Це була унікальна операція наших Збройних Сил, зміст якої багатьом став зрозумілий згодом, за кілька місяців. Це історія української звитяги та історія про підступ нашого ворога.

До 18 лютого – дати, коли наші війська почали залишати місто, для цього все було готове. Сили АТО мали план організованого виходу і виводу техніки та особового складу із Дебальцевого. Практично за добу, останні українські підрозділи вже перебували на завчасно підготовлених позиціях. Відомо, що у день, коли почався завершальний етап виводу наших підрозділів, Дебальцеве вже залишило 80% військ. Це повністю спростовує міф російської пропаганди про повне блокування ворогом українських підрозділів.

Поставлені завдання Збройні Сили України виконали повністю. Ця позиція та успіхи Україні були дуже потрібні у Мінську під час переговорів та після них. Злагодженими діями українських військових була посоромлена Росія, яка вимагала від наших воїнів скласти зброю, підняти білий прапор і здатися в полон.

Дебальцеве стало ще одним прикладом глобального обману і медіаманіпуляцій РФ. Українські військові довели: Дебальцеве перебувало під нашим контролем, жодного оточення не було, наші частини та підрозділи вийшли планово та організовано. Залишивши бойові дозорні пости й відвівши їх на нову лінію оборони, українська армія залишила собі плацдарм для оборони держави. Це переконливий доказ боєздатності Збройних Сил та ефективності військового командування. І найголовніше, що вдалося досягнути українській армії — зупинити просування противника вглиб території України.

За час, який минув від драматичних подій під Дебальцевим, багато чого змінилося; військове керівництво зробило детальний аналіз та висновки тодішніх подій, визнані помилки та досягнення, але, однозначно, українська армія відтоді зміцнилася і набралася бойового досвіду та готова до захисту країни. Подвиг українських воїнів — хто боровся і захищав кожен метр української землі, хто віддав своє життя за вільну та щасливу Україну назавжди залишиться у нашому серці!

 

Матеріали підготовлено

КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради"

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...