понеділок, 24 лютого 2020 р.


Дулівський мудрець-казкар М.М. Галиця

"Людина живе і славиться працею"
/М.М. Галиця/
Михайло Михайлович Галиця один із талановитих закарпатських казкарів. Народився 25 лютого 1885 року в селі Дулово Тячівського району в сім'ї селян.
У батьків було четверо дітей – Юрій, Михайло, Марія та Олена. Молодша сестра – мати Степана Вайди, героя Радянського Союзу. Михайло був середущим сином у сім'ї. Змалку хлопця було привчено до роботи: в шість років скотарив у рідному селі, а в 14 років був лісорубом в лісах біля Ділятина на Прикарпатті. Читати і писати навчився в парафіяльній школі.
Життєва дорога стелилася по нужденних заробітках далеко від рідної оселі. Казкар бачив багато на своєму шляху, прислухався до всього. Сходив багато доріг, всякого надивився, всякого наслухався. І хоч мав лише початкову освіту та до нього приходили послухати його бувальщини, порадитися. Оповіді та казки Галиці любив слухати і його небіж Степан Вайда. У всіх розповідях Михайло Михайлович повчав, підтримував ділами.
У 1962 році видавництво "Карпати" випустило у світ збірку "Казки зелених гір", в яку ввійшло 18 казок. Та це була лише частина скарбів казкаря. У травні 1967 року 82-річний майстер народного слова гостював у внучки Марії в Ужгороді. Три нові сюжети записав у нього П.В. Лінтур: "Брати близнюки Іван та Йосип", "Про силачів Муйо і Міклуша", "Чорна цариця". Всього 25 сюжетів зберігаються у архіві П.В. Лінтура.
Казкар сподівався що вийде його друга збірка казок "Гора яка досягла неба" та смерть постигла зненацька на 85-му році життя. Ввечері ще розказував казки, а в ранці його знайшли мертвим. Це трапилося зимою 26 січня 1971 року.
У 1986 році в с. Дулово відкрито музей герою Радянського Союзу С.М.Вайді, а оскільки вони були родичами, для Галиці Михайла виділено кімнату, в якій зібрана інформація про мудрого казкаря.
У 1998 році кімнату казкаря було перевезено в сільську бібліотеку-філію, де на даний час діє куточок "Дулівський мудрець-казкар".
 З нагоди 135-річчя від дня народження М.М. Галиці у бібліотеці-філії с.Дулово заплановано провести літературну годину "Михайло Галиця – казкар карпатського краю". Дату проведення буде опубліковано додатково.

                                                                              Провідний бібліотекар
                                                                                   бібліотеки-філії с. Дулово
                                                                                   Данч Г.І.





Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...