четвер, 25 листопада 2021 р.

       Україна в 1932-1933 роках пережила страшну трагедію – Голодомор, який забрав мільйони людських життів. Голодомор в Україні визнаний геноцидом на законодавчому рівні і в судовому порядку. Історики називають причиною голоду репресивну політику хлібозаготівлі, яку провадила комуністична влада. Таким чином влада хотіла упокорити українців, остаточно ліквідувати спротив режиму та боротьбу за відродження власної державності. Від Голодомору в Україні померло щонайменше 3,9 мільйона людей. Кількість жертв у всьому СРСР оцінюють у близько сім мільйонів

   Бібліотека пропонує незамінні видання від УІК  для дослідників геноцидів та всіх, хто зацікавлений у пізнанні однієї з найтривкіших хвороб людства:

Олеся Стасюк Нариси про Голодомор.  Безумовно, Голодомор-геноцид 1932–1933 років – це лише один епізод у набагато довшій та складнішій історії примусу, придушення та насильства проти українців з боку комуністичного режиму, але оскільки предметом розгляду є саме він, то хотілося б почати з розуміння суті цього злочину.

 Василий Марочко, Ольга Мовчан. Хроніка Голодомору в Україні.  Голодомор є трагедією такого масштабу, що осягнути його надзвичайно важко. Підходити до вивчення голоду 1932–1933 рр. в Україні можна по-різному – читаючи праці істориків чи спогади простих людей, вивчаючи збірки оригінальних документів, кіно- та фотохроніку тих років. Мабуть, найчіткіше розуміння подій Голодомору може дати просто послідовний, день за днем, перелік фактів та подій, що відбувались в Українській СРР у 1932–1933 рр. Саме такою хронікою є ця книжка. Автори на основі величезного обсягу матеріалів відновили послідовність подій, що вилились у небачений до цього злочин комуністичної влади проти українського народу. Для старшокласників, педагогів краєзнавців та усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.

Адам Джонс. Геноцид. Вступ до глобальної історії «Геноцид. Вступ до глобальної історії» — це наймасштабніший за своїм охопленням посібник із проблем геноциду серед усіх, що видані дотепер. У цій унікальній книжці, яка відображає найновіші підходи в дисципліні genocide studies, геноцид розглядається водночас і як історичне явище, і як теоретичний та правовий концепт. Автор докладно розкриває витоки, глибину і людський вимір трагедій, що сталися на різних континентах, висвітлює роль війни, імперіалізму та соціальних революцій у розпалюванні геноцидного полум’я. Адам Джонс також приділяє увагу проблемам історичної пам’яті, ініціативам із відновлення правди і справедливості, стратегіям гуманітарних інтервенцій і запобігання новим злочинам. Книжка представляє феномен геноциду в перспективі соціальних наук: психології, соціології, антропології, гендерних студій, політології та теорії міжнародних відносин.

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...