вівторок, 9 серпня 2022 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КНИГИ / День книголюбів

 День книголюбів відзначається 9 серпня кожного року. Це неофіційне свято, що відзначається з метою заохочення бібліофілів до читання та літератури. Людям радять відкласти смартфони та взяти до рук книгу, щоб почитати. День книголюбів широко відомий у світовому масштабі, однак його походження і засновник досі залишаються невідомими.

Це свято відзначають прозаїки, поети, літератори та видавці, друкарні та книжкові магазини, ну і, звичайно, читачі – ті люди, для яких власне книга і створюється. Саме читачеві, який продовжує робити книгу популярною, в першу чергу присвячений Всесвітній день книголюбів.


ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КНИГИ

- Згідно археологічним відкриттям, перші книги з'явилися понад 2 тис. років тому та виготовлялися з дерева і воску. Однак, найдавніша книга була написана близько 5,5 тис. років тому та називається Папірус Прісса.

- Усього за всю історію створили приблизно 130 млн книг (ми маємо на увазі кількість творів).

- Найбільш таємничою книгою вважається рукопис Войнича. Йдеться про середньовічний манускрипт, який, за версією фахівців, описує рослини. Його досі не розшифрували, бо він написаний невідомою мовою, а також там йдеться про рослини, яких немає на Землі.

- Мільярдер Білл Гейтс придбав на аукціоні за $24 млн "Лестерський кодекс", який написав Леонардо да Вінчі. Вона вкрай цікава тим, що написана дзеркально, тобто для її читання потрібне дзеркало.

- Багато батьків читають своїм дітям "Казки тисячі й однієї ночі", але мало кому відомо, що у первісній версії цих казок Аладдін був китайцем.

- Знаменитий Гарвард має бібліотеку, де знаходиться 4 книги, написані на пергаменті з людської шкіри.

- Перший літературний роман — "Повість про Гендзі", написана понад тисячу років тому.

- Біблія вважається найпопулярнішою книгою, другою — збірник цитат Мао Цзедуна, а третьою — "Володар Перснів".

- Найпродуктивнішим автором була Барбара Картленд, яка публікувала у середньому два романи щомісяця.

- Книга "Подорожі Гуллівера" описала деякі закони небесної механіки за сотню років до того, як про них дізналися астрономи.






Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...