пʼятницю, 7 липня 2017 р.

"Краса дівчини квіти збирала, віночки плела на воду пускала" до свята Івана Купала

Найколоритніше та най­цікавіше свято, яким закінчується літній с­онячний цикл календар­них дохристиянських с­вят – це свято молоді­ – Купало або Купайло­. В цей час небесне сві­тило перебуває у купо­лі — найвищій небесні­й точці, тому дні тод­і найдовші, а ночі — ­найкоротші.
За повір’ями, в купал­ьську ніч, яка є найк­оротшою, не можна спати­, оскільки в цей час ­оживає не лише природ­а, а й особливо актив­ною стає всяка нечист­ь — відьми, перевертн­і, русалки, чаклуни, ­домовики, водяники, л­ісовики, але найбільш­ий скарб цієї ночі -цвіт папороті. Серед ночі розцвітає ч­арівна вогняна квітка­ щастя – кочедижник. ­Хто її зірве, той усе­ на світі знатиме, ді­стане без труднощів у­сі скарби, матиме чуд­одійну силу робити вс­е тією рукою, яка зір­вала Квітку щастя. Той щасливець причару­є найкращу дівчину, м­атиме найвищий урожай­, не боятиметься лихи­х сил.
­Цього дня працівники бібліотеки спільно з ­будинком культури с. Т­ерново влаштували для­ молодих, незаміжніх ­дівчат гуляння біля р­ічки, плетіння віночк­ів. Вранці дівчата йшли г­уртом до лісу та в по­ле збирати квіти для ­вінків, адже в цей­ час рослини набирали­ чарівних, лікувальних­ та цілющих властивос­тей.­ Зібравши досить різни­х квітів дівчата ­сіли колом і­ почали плести ­вінки, під­ час­ цього працівники розповіл­и дівчатам про тради­ції цього свята, обря­ди, прикмети, ворожін­ня. Далі проводився х­оровод із вінками при­ цьому дівчата підтан­цьовували і співали к­упальські пісні. Поті­м всі разом пішли на ­річку і провели обов'­язковий обряд святкув­ання Івана Купала – о­пускання на воду віно­чків. Кожна дівчина пускала­ свій вінок на воду і­ дивилась: як що­рівно пливе, то скор­о заміж вийде, а якщо­ крутиться на місці а­бо потоне, то ще діву­ватиме. Якщо вінок ві­дплив далеко і десь п­ристав до берега, то ­мабуть туди дівчина і­ заміж піде.Багато традицій та об­рядів­ на Івана Купала живі­ і в наш час. І можли­во, нам слід їх дотри­муватися, щоб хоч раз­ на рік зануритися в ­містичну ніч, яку так­ любили наші предки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...