понеділок, 29 березня 2021 р.

     Рубрика "Новинки нашої бібліотеки від УІК" 

     

     Данило Яневський 

   Грушевський, Скоропадський, Петлюра  

    Однією з найбільш драматичних сторінок історії України стали національно-визвольні змагання 1917-1921 років. Вперше за багато років Україна отримала шанс відновити втрачену державність. Адже не витримавши напруги Першої світової війни припинили своє існування Російська та Австро-Угорська імперії. Цікава науково-популярна праця Данила Яневського знайомить читачів з політичною діяльністю знакових діячів української революції – Михайлом Грушевським, Павлом Скоропадським та Симоном Петлюрою. Кожна з цих особистостей уособлює собою окремий період революційних подій. За лідерства Михайло Грушевського українська держава будувалася на демократичних республіканських засадах. Але відсутність сильної вертикалі влади в умовах початку військових дій негативно відобразилось на існуванні державності. Наступним лідером стає колишній царський генерал та нащадок гетьмана вісімнадцятого століття Івана Скоропадського – Павло Скоропадський. Він прийшов до влади за підтримки окупаційного німецького війська і проводив досить жорсткий зовнішньополітичний курс. Українська держава Павла Скоропадського по своїй суті була авторитарною монархією.

        Після революції в Німеччині окупаційні війська припиняють підтримувати Скоропадського. Гетьман змушений виїхати за кордон, а влада знову перейшла до демократичних сил, які створили в якості центрального уряду - директорію. І знову демократичний уряд виявився нездатним відстоювати національні інтереси України. Врешті фактичним диктатором України стає один з членів директорії – Симон Петлюра. Врешті українська національна революція зазнала поразки і відроджена українська державність була втрачена. Дослідження відомих особистостей часів національно-визвольних змагань дозволить зрозуміти яких помилок припустились національні лідери та можливо дозволить уникнути їх в майбутньому.  

        На сторінках цієї книги, що адресована не тільки політикам, журналістам, політологам, а й тим читачам, які мають бажання дізнатися більше про історію своєї країни, автор намагається сформувати цілісне, несуперечливе уявлення про феномен національних протодержавних утворень на території сучасної України в 1917—1920 рр. Дослідник сформулював свої варіанти відповідей на питання: що таке «українські національно-визвольні змагання»?, що приховує термін «Українська революція»?, яку історію написав Михайло Грушевський?, якою бачив Україну засновник Української Держави Павло Скоропадський?, хто, як і коли насправді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлюри? 

Видання зацікавить не лише істориків, а й всіх небайдужих до історії своєї держави.

Книга отримана завдяки Українському інституту книги 

#УкраїнськийІнститутКниги

Немає коментарів:

Дописати коментар

22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...