середу, 31 березня 2021 р.

        Рубрика "Новинки нашої бібліотеки від УІК"  

                   МАРІЯ МАТІОС

                   БУКОВА ЗЕМЛЯ

Довгоочікуваний новий роман провідної української пись­мен­ниці Марії Матіос «Букова земля» — це пронизлива, глибока і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через перехресні історії п’яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов’язаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри постають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Недаремно авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія його подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук — до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. А обрамленням цього класичного роману виступає особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року. І як завжди у книжках Марії Матіос, окремим персонажем є мова з її неповторною лексич­ною розкішшю і гуцульським чаром.

Це неймовірний роман, над яким письменниця працювала 10 років. Справжня, невигадана, жива історія рідного краю. Історія неймовірних людей. Історія, яку потрібно знати і пам’ятати. Історія, яка не може залишити нікого байдужим, тому що вона - наша спільна. Перша частина книги дуже насичена історичними фактами - тому читається повільно. Друга частина - вже у звичній манері Марії Матіос описує період, коли Друга світова війна закінчилась, але для гуцулів продовжується війна з новою владою. Персонажі неймовірні... Як можуть одні люди будувати, створювати краще майбутнє і ніби такі ж самі люди - нещадно нищити, без жалю, не допускаючи найменших докорів сумління. Як у критичній ситуації одна людина не здається, бореться, не боїться, а інша зраджує своїй вірі, своїм друзям, самій собі. Але хто може судити в час, коли нікому не можна довіритись? Вся книга сповнена неймовірною любов’ю до Батьківщини - і це передається читачеві. 



Книги отримані завдяки Українському інституту книги 

#УкраїнськийІнститутКниги

Немає коментарів:

Дописати коментар

          14 березня, Україна відзначає День українського добровольця. Цей день встановлено Верховною Радою України з метою вшанування мужно...