четвер, 7 квітня 2016 р.

6 квітня у Тячівській районній бібліотеці відбулася зустріч представниками проекту «Закарпатські діалоги» , темою якої була «Людина між політикою і культурою».
Ідея задуму проекту належить автору численних романів та книжок, перекладених 36 мовами, та кіносценаристу Андрію Куркову (м.Київ). Творчу ініціативу підтримали Міністерство культури України та громадська організація «Книжковий простір».

У рамках проекту до Тячева, окрім керівника Андрія Куркова, завітали письменник, журналіст, головний редактор кількох часописів Євген Положій (м.Суми), письменниця, поетеса, авторка відомої книги «Абрикоси Донбасу» Любов Якимчук (родом з м.Первомайськ на Луганщині),  журналіст, письменник, музикант, автор проекту «Козацька звитяга» Валентин Терлецький (м. Запоріжжя) та письменник, декан Інституту іноземної філології УжНУ Михайло Рошко (м.Ужгород).   До цього вони вже побували на Берегівщині, Виноградівщині, Рахівщині та інших районах краю. Черга дійшла й до Тячівщини.

Передусім, учасників зустрічі привітав голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук та запросив авторів на традиційне свято «Весняний полонинський хід», яке 6 травня відбудеться у Дубовому.

Відтак письменники та поети розповіли про себе та, з-поміж іншого, про те, як війна вплинула на їх творчість.

Про історію написання одного з найвідоміших романів про трагічні події війни на сході «Іловайськ» розповів Євген Положій.

Вірші зі збірки «Абрикоси Донбасу» читала молода поетеса Любов Якимчук. Вона відчула на собі, що таке війна, адже через російську військову агресію її сім’я була змушена виїхати з окупованої території.

Як сприймають війну у прифронтовій Запорізькій області, де патріотів та латентних сепаратистів приблизно порівну, – про це учасники зустрічі дізнались від письменника і журналіста Валентин Терлецький.

Про закарпатську поліетнічність та мультикультуральність, толерантність вів мову Михайло Рошко У Закарпатті мирно співіснують українці, румуни, угорці та представники інших національностей та вірувань, і цей досвід вартий поширення.
Також представники проекту поділились своїми планами щодо написання дитячої літератури.

Обговорюючи тему зустрічі, працівники культури Тячівщини розповіли гостям про проблеми галузі, зокрема, про те, що фінансування галузі держава передала на місцевий рівень, а це проблематично для її подальшого нормального розвитку.

Своїми думками та ліричними рядками поділились з колегами по перу і місцеві автори, зокрема Ю. Драгун, яка привітала гостей та побажала їм подальшої творчої долі.

Гарним завершенням зустрічі стала авторська пісня Валентина Терлецького, яку заспівав під гітару.

Начальник відділу культури Тячівської РДА Василь Гудак  та директор ЦБС подякували гостям за візит та подарували їм на згадку про Тячівщину пам’ятні презенти. Письменники у боргу не зостались і залишили у районній бібліотеці свої книжки з авторськими підписами. 











22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...