вівторок, 26 квітня 2016 р.

ОЛЕКСАНДР ДУХНОВИЧ: БУДИТЕЛЬ ЗАКАРПАТТЯ

Я русин бил, єсмь і буду,

Я родився русино́м,

Чесний мій рід не забуду,

Останусь єго сино́м;


Олександр Духнович в історії українознавства , був передусім як невтомний плугатар на ниві просвітництва, суспільно-громадської праці. Як справедливо зауважив Ю.Бача, Духнович безперечно належить до людей всеукраїнського виміру, він саме в цьому вимірі жив, творив і залишається для нас не для того, аби згадати це високе імя . Такі постаті, як О.Духнович, важливі для нинішніх і прийдешніх поколінь саме тому, що на прикладах їхнього життя і діяльності маємо вчитися безкорисливо служити найвищим ідеалам рідного народу.
З приводу дня народження О. Духновича був організований вечір-пам’яті  в ЦРБ "О. Духнович: будитель Закарпаття". На зустрічі були присутні Град Іван Михайлович - письменник Тячівщини, голова районного спілки русинських письменників, Михайло Михайлович Бабидорич - заступник голови  спілки русинських письменників Закарпаття, Йовдій Василь Юрійович – голова румунської організації, Іван Бинячовський – член спілки русинських письменників, Аліна Новаленко - починаюча письменниця, Михайло Данилюк – ініціатор книги "Тячівщина" та ін.

Доповненням заходу слугувала книжково-ілюстративна виставка. Присутні гості прочитали свою поезію та висловили багато цікавих думок про О. Духновича, про добу, в яку писав будитель про події минулого та майбуття.










22 березня  на платформі ZOOM прйшла  онлайн школа " Безперервна бібліотечна освіта".  Відбувся вебінар  "Цифровий контент бі...