пʼятницю, 31 березня 2017 р.

«А. Патрус-Карпатський: літератор та людина»
( до 100-річчя від дня народження)
Ім'я А. Патруса-Карпатського почало з'являтися на літературному небосхилі на початку 30-х років минулого століття. Народився Андрій Михайлович Патрус 29 березня 1917 р. в с. Теребля,  що на Тячівщині. Був то період, коли Закарпаття входило до складу буржуазної Чехословаччини, яка насаджувала в краї колоніальні порядки.
А. Патрус- Карпатський не обмежував себе короткими віршами. У 1938 р. в Нью-Йорку видав книжку «Рідний край кличе», в яку, крім віршів, увійшли поеми і оповідання.
Коли на Закарпатті розпочався рух за Карпатоукраїнську державу, Патрус-Карпатський порвав з москвофільством, брав активну участь у розбудові незалежної преси, став трибуном рідної Держави.
У творчому доробку А. Патруса-Карпатського були злети, здобутки, були, як і в кожного поета, вірші-одноденки. Не судилося йому відчути атмосфери свободи й демократії у вільній Українській державі. Пішов із життя 19 квітня 1980 р. Якби доля дарувала йому хоча б півтора десятиліття, якби мав можливість відійти від канонів соціалістичного реалізму, очевидно, написав би він не одну книжку поетичних творів найвищого ґатунку. Можливо, з'явилися б речі, яких ми вже ніколи не побачимо.
У читальній залі районної бібліотеки пройшла бесіда біля тематичної полиці «А. Патрус - Карпатський: літератор та людина» до дня народження
А. Патруса-Карпатського, у якій прийняли участь учні Тячівської ЗОШ № 1 

ім. Гренджі - Донського.

Немає коментарів:

Дописати коментар

          14 березня, Україна відзначає День українського добровольця. Цей день встановлено Верховною Радою України з метою вшанування мужно...